Ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde 17 pacienți de la secția ATI au decedat în 4 zile, continuă. Azi, mai multe asistente au fost audiate, sub suspiciunea că au scăzut doza de noradrenalină, fapt ce le-ar fi fost fatal bolnavilor. Aparținătorii celor decedați fac acuzații de rele tratamente. Șefa de la ATI, Florina Pompilian, susține că personalul nu a greșit cu nimic.
Incidentul de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți internați la ATI au murit în 4 zile, este anchetat de autorități. Asistentele sunt acuzate că ar fi scăzut doza de noradrenalină din medicația pacienților, fapt ce ar fi contribuit la decesul acestora. Acest gest ar fi fost aprobat chiar de medici, însă întregul personal neagă orice acuzație de malpraxis.
În paralel cu ancheta, aparținătorii pacienților care au murit la Spitalul Pantelimon fac noi acuzații. Unul dintre aceștia a declarat că și-a internat mama la secția ATI a instituției, iar șapte zile mai târziu aceasta a murit. Bărbatul spune că a găsit-o pe mama sa, lovită la ochi și deconectată de la aparate.
„Pe 03/02/2023 am adus-o pe mama mea vie și am luat un om mort acasă de la terapie intensivă. A stat șapte zile. Pur și simplu s-au auzit niște strigăte de aici, probabil că au intubat-o pe viu, deci asta a fost singura noastră explicație. Au intubat-o pe viu, s-au pus niște medicamente. Cei de acolo poate știu. A decedat în 3 zile după ce noi am discutat cu spitalul. Era un om stabil, putea să fie stabilizat. Am putut să o vizităm la terapie intensivă, dar în ultima zi, cum a spus și un aparținător de aici, m-am uitat la televizor zilele trecute, într-adevăr aparatele erau deconectate. Am găsit-o lovită la ochi. La terapie intensivă nu am primit niciun fel de explicații pe acest lucru”, a declarat pentru A3, unul dintre aparținători.
În decursul zilei de azi, asistentele de la ATI au fost audiate, însă nu au dorit să comenteze în fața jurnaliștilor. Actuala șefă a secției ATI, Florina Pompilian, se apără în fața acuzațiilor cu privire la eventuale abuzuri fizice aplicate pacienților de către personalul spitalului, spunând că bolnavii pot deveni câteodată violenți. Aceasta a declarat, de asemenea, că noradrenalina nu este medicament care poate salva vieți. Pe de altă parte, șefa ATI a Spitalului Pantelimon recunoaște că, deși asistentele sunt cele care administrează tratamentul, singurul care poate aproba modificarea medicației este medicul.
„În momentul care se agită, compromit activitatea medicală, să zicem administrarea, substanțelor, deci pacienții sunt în stare inclusiv să lovească personalul. Procesul există, iar decizia, este a medicului. Noradrenalina nu e o substanță are tratament care salvează un pacient, ajută la salvarea unui. Noradrenalina nu este un panaceu, dacă îi dai pacientul trăiește, dacă nu îi dai moare.”, a declarat Florina Pompilian.
CITEȘTE ȘI: